pondělí 21. ledna 2013

Prezentaci mám, v čem já ji jen udělám...

aneb stručný (a postupem času aktualizovaný) přehled prezentačního software

V současné době existuje na trhu velký počet aplikací, které vám umožní vytvořit prezentaci. Drtivá většina z nich štěpí informace (nebo informační celky) do jednotlivých snímků, které promítnete posluchači a dovysvětlíte svým komentářem.

Prezentovat informace samozřejmě nemusíte jen pomocí snímků. Stále častěji se objevují postupy, které daleko více využívají možností dnes všudypřítomných nástrojů na vytváření multimediálních sdělení, jako např. prezentace formou videonávodu (aplikace jako Camtasia, Jinx, Webinaria, ScreenToVideo a desítek dalších).

Jinou variantou jsou prezentace formou atraktivních flashových videí (např. běžná videa nebo nástroje typu Videoscribe pro přístroje vybavené systémy iOS a Android).


Vedle toho stojí přednášející, kteří ve svých vystoupeních rezignovali na klasickou snímkovou strukturu (a částečně i na klasický prezentační software jako takový) a svá vysvětlení kreslí pomocí jednoduchých obrázků, ikon a doprovodného heslovitého textu (metoda „nápadů na ubrousku“ popsaných Danem Roamem ve vynikající knize Nápady na ubrousku a Blablabla) pomocí nástrojů jako AutoDesk SketchbookPro, MyPaint, SmoothDraw, LectureScribe a dalších. Ukázky naleznete v mnoha videích např. v khanacademy.org).

Ne příliš často se také může posluchač setkat s prezentacemi ve formě myšlenkových (mentálních) map (aplikace MindManager, NovaMind, iMindMap a další).

Pro člověka nejpříznivější je potom efektivní kombinace všech tří postupů, tedy zapojit jak klasické „snímky“, tak využít možnosti vložení a anotování promítaného videa (např. formou odkazů-akcí, kreslení v průběhu prezentace či využití propracovanějších animací).

Následující výčet si neklade za cíl uvést v současné době všechny dostupné nástroje pro tvorbu multimediálních prezentací. Slouží jen k vytvoření rámcového přehledu o existujících aplikacích a vznikl na základě osobních zkušeností autora s jednotlivými aplikacemi.

Microsoft Office PowerPoint

Od roku 1987, kdy se PowerPoint objevil, se stal de facto standardem pro vytváření prezentací.

Původně byl vyvinut pro Apple pod názvem „Presenter“, společnost Forethought však koupil Microsoft a vytvořil z ní základ své grafické sekce. První oficiální verze PowerPointu vyšla v roce 1990 společně s operačním systémem Windows 3.0. Součástí balíku aplikací MS Office se potom stal až v roce 2000. (Vice o historii viz například článek ve Wikipedii.)

„Nové“ verze MS PowerPoint 2007, 2010 a 2013 se od starších liší především změnou formátu ukládání dat („zhušťují“ do formátu .XML), díky kterému jsou výsledné soubory prezentací daleko menší, upraveným grafickým rozhraním, uživatelsky přívětivějším prostředím a velkým množství funkcionalit. Jejich vypsání by zabralo mnoho místa, tak jen shrnu: s novými verzemi PowerPointu podniknete opravdu mnohé.

Nově je PowerPoint propojen s on-line službami MicrosoftOffice Webapps (součást on-line úložiště Microsoftu SkyDrive), které umožňují snadnější sdílení prezentací, spolupráci s dalšími uživateli na vytváření jedné prezentace a jejich vytváření jak pomocí nainstalované aplikace, tak prostřednictvím prohlížeče.

Funkce webového rozhraní jsou oproti instalované aplikace samozřejmě výrazně omezenější. Na SkyDrive uložené prezentace můžete dále sdílet, a to buď formou odkazu na prezentaci, nebo přímo vnořením prezentace do webové stránky pomocí prvku <iframe>.

Asi největší nevýhodou PowerPointu je jeho relativně vysoká cena, a to jak ve verzích pro obchodní využití, tak pro použití ve školách. Verze pro domácí použití je potom běžnému uživateli dostupná za cenu přijatelnou.

Tradičně zamotané licenční politice Microsoftu se nevyhnula ani další licenční "nabídka" pro online spolupráci při tvoření prezentací (a dalších dokumentů) a jejich sdílení, služba Office 365. Nejsem odborníkem na nabídku Office, takže očekávám smršť výtek, ale cena za Office 365 v licenci A3 (kdy mají uživatelé k dispozici licence i na instalaci sady klasické sady Office) mi přijde na poměry českých škol poněkud přehnaná. A teď se do mě klidně pusťte.

Microsoft nabízí aplikaci PowerPoint i pro uživatele mobilních zařízení ve verzi Microsoft PowerPoint Mobile, a to pro systémy Windows Mobile 6.1/5,  Windows Phone 7 a 8. Nově se také objevila verze PowerPointu ve speciální edici MS Office pro Windows 8 RT, která se od října 2012 objevuje na tabletech postavených na architektuře ARM.

(DISCLAIMER: Považuji se za hodně vyšinutého uživatele PowerPointu. Kdo mě zná, další vysvětlení nepotřebuje.)

Apple Keynote

Keynote je odpovědí na PowerPoint od společnosti Apple. Aplikace vyšla v roce 2003. Na rozdíl od PowerPointu, jenž je dostupný současně jak v prostředí Windows, tak iOS, je dostupný pouze na platformě iOS. (Více o Keynote viz např. článek ve Wikipedii.)

Dlouhou dobu zastiňoval Keynote konkurenční PowerPoint co do grafické i uživatelské přívětivosti a grafické úhlednosti výstupů, s nástupem PowerPointu 2007, respektive 2010, se potom základní rozdíly víceméně smazaly.

DISCLAIMER: Pracoval jsem ovšem jen se starší verzí Keynote, který konkuroval PPT 2007, takže uvítám zkušenější uživatele aktuálních verzí obou softwarů, aby se o své zkušenosti/srovnání podělili v komentářích. Text článků podle nich potom velmi rád upravím.

Keynote je dostupný jako součást balíku kancelářských aplikací iWork a je vyvíjen pro operační systém OS X a další zařízení. Proto velmi dobře funguje nejen na stolních počítačích Mac, ale v upravené verzi také na mobilních zařízeních iPad a iPhone.

OpenOffice.org (LibreOffice) Impress

Open source editor pro vytváření prezentací Impress je součástí balíku aplikací OpenOffice.org (respektive také LibreOffice od roku 2010, neboť se jedná o další vývojovou větev původního projektu OpenOffice.org).

Impress je přímou konkurencí MS PowerPoint a Apple Keynote s vlastní verzí grafického rozhraní (připomínajícím starší verze sady MS Office).

Nenabízí tolik možností (animace, přechody snímků, makra ve VisualBasic a další) jako výše uvedené aplikace, ale pro vytváření prezentací postačí.

Výhodou oproti PowerPointu je možnost uložit prezentaci jako .swf soubor a přehrávat jej v kterémkoliv počítači pomocí přehrávače pro Flash.

Absolutní výhodou oproti předchozím je samozřejmě nulová cena, ovšem za cenu mnoha omezení v oblasti grafiky, animací či práce s multimédii. 

Nejsem protivníkem OpenOffice aplikací. Ale jak říká můj kamarád, "Pole rýčem taky pooráš, jen je to pěkná kravina." Pokud to s kvalitou svých prezentací myslíte opravdu vážně, nezbude než oprášit dovednosti dalších software na úpravu fotografií (např. Gimp nebo mnou využívaný Paint.NET) a dalších grafických prvků (třeba pomocí Inkscape). (Záměrně neuvádím komerční grafické aplikace.)

GooglePrezentace

Google Prezentace (dostupné v rámci služby Disk Google) dnes spolu s ostatními aplikacemi (Dokument, Formulář, Tabulka) vytváří víceméně standard pro on-line kancelářské aplikace.

Obrovské pole působnosti se uživatelům nabízí v možnosti simultánní spolupráce při vytváření jednotlivých prezentací a následné sdílení s dalšími uživateli (ať již formou odkazu nebo vnoření prezentace do webové stránky jako prvku <iframe>).

Aplikaci není nutné instalovat, je zdarma a úprava dokumentů probíhá přímo v prohlížeči uživatele. Změny v obsahu prezentací se následně okamžitě automaticky ukládají.

Velkou nevýhodou aplikace GooglePrezentace je ovšem závislost na rychlosti a především kvalitě internetového připojení. Proto se Google Prezentace především k vytváření jednoduchých, především typograficky atraktivních prezentací.

Při větším množství zejména kvalitních (a proto velkých) obrázků se přímo úměrně zpomaluje také rychlost práce v prohlížeči, což uživateli přináší nejedno čekání na provedení požadované úpravy nebo vložení obrázku do konkrétního snímku. Situaci částečně vyřešíte, když si nahrajete fotografie, které chcete v prezentaci použít, do některého z on-line úložišť a vkládáte je do prezentace jako odkaz.

Aplikace Disk Google pro mobilní zařízení zatím zdaleka nedosahuje kvalit výše zmíněných mobilních verzí aplikací MS PowerPoint a Apple Keynote. Lze v ní jen upravovat text a tabulku (a to ještě hodně kostrbatě), práce s prezentacemi zatím nelze doporučit. 

Prezi

V době svého uvedení na trh v roce 2009 způsobila Prezi.com poněkud rozruch.

Na rozdíl od klasického přístupu jednotlivě se střídajících snímků totiž pracuje na principu „zaostřování“ na obsah (tzv, Zooming User Interface). Díky tomu se vytváří vizuálně velmi atraktivní prezentace, které v šedi „klasických“ prezentací zaujmou postupným přibližováním a oddalováním diskutovaného obsahu.

Prezi je online služba dostupná zdarma po registraci. Základní účet je omezen velikostí obsahu do 100 MB (a veškerý obsah je veřejný). V současné době nabízí Prezi.com dva plány zakoupení služby (v dražší verzi je k dispozici offline editor).

Učitelům a studentům nabízí Prezi velmi výhodnou EDU licenci v rozsahu 0,5 GB prostoru a neomezeného počtu prezentací s omezeným přístupem (první plán pro veřejnost). O EDU účet musíte požádat a trvá několik hodin (i dní), než přijde potvrzení a rozšíření služby.

Pro Prezi platí podobné problémy a omezení jako pro GooglePrezentace.

Jedná se o online službu, proto uživatele omezuje rychlost připojení a práce v prohlížeči. Fotografie do prezentace lze vkládat jedině formou odkazu. Dalším problémem jsou občasné potíže se znakovou řadou pro české znaky, které nefungují ve většině přednastavených šablonách prezentace. Konkrétní ukázku prezentace vytvořené pomocí nástroje Prezi naleznete třeba zde. Nejdná se ovšem o "klasickou" prezentaci, ale o materiál, který obsahuje i informace, které si musí žáci k tématu zapamatovat (neboť to budu zkoušet).  Proto se v "prezentaci" nachází tolik textu.

Vytváření prezentací v mobilních zařízeních

Vedle uvedených aplikací Office Mobile a mobilní verze iWork se objevuje velké množství aplikací fungujících na v současnosti nejrozšířenějších operačních systémech mobilních zařízení, OS a Android.

Kingsoft Office

KingsoftOffice patří k jednomu z nejpopulárnějších nástrojů na vytváření prezentací na mobilních zařízeních (mobilní telefony, tablety). Jedná se o čínskou aplikaci vyvíjenou společností Kingsoft pro operační systémy Microsoft Windows a Android OS.

(Pro zajímavost: Aplikace vznikla s cílem snížit počet nelegálních MS Office instalovaných na čínských úřadech, proto ta verze pro Windows.)

V současné verzi existuje KingsoftOffice ve dvou verzích, zdarma s dostatečnou funkcionalitou (zejména vytváření nových, prohlížení a úprava již existujících prezentací) a v placené verzi Pro.

Kingsoft Office (a tedy i aplikace Prezentace) ukládá dokumenty ve svém nativním formátu, současně je ale schopna číst i upravovat dokumenty ve formátu MS Office. Nabízí také několik možností synchronizací s on-line úložišti, jako jsou Dropbox, Box.net či GoogleDrive. K aplikaci lze připojit i jiná úložiště, musí ovšem pracovat s rozhraním WebDev nebo FTP.

Polaris Office

Polaris Office patří spolu s dalšími aplikacemi jako například DocumentsToGo  k placeným aplikacím pro vytváření prezentací a dalších dokumentů na mobilních zařízeních. Obě existují ve verzi Android i OS.
Základní verze obou aplikací nabízí pouze základní funkci – prohlížení a úpravy již existujících dokumentů. Pro vytváření dokumentů si musíte zakoupit plné verze aplikace. Ceny se pohybují řádově ve stovkách korun.

PolarisOffice ukládá dokumenty ve formátu MS Office, a to jak ve starších verzích Office (tedy .doc, .xls a .ppt), tak pro formát .xml (tedy .docx, xlsx a .pptx). Jestliže to vaše zařízení umožňuje, můžete z aplikace prezentaci přímo spouštět a promítat.

PolarisOffice je navíc integrován s online úložištěm dokumentů box.net, které pro dokumenty nabízí 5 GB prostoru zdarma.

Více o kancelářských aplikacích pro mobilní zařízení vybavených systémem Android naleznete ve velmi dobrém přehledu na článku SvětAndroida doporučuje: 6 nejlepších kancelářských balíků.

PolarisOffice neumí synchronizovat v jiných on-line úložištích než uvedený Box.net. Pro synchronizaci s např. DropBoxem doporučuji synchronizovat složku s dokumenty pomocí aplikace DropSync (verze zdarma i placená).

Prezentování z myšlenkových map

Konkrétně MindManager 9, s nímž mám osobní zkušenosti, v tomto přehledu zastupuje skupinu aplikací pro vytváření mentálních map. Do ní spadají komerční aplikace, mezi jinými např. NovaMind, iMindMap nebo online aplikace MindMeister.


Jak se prezentuje z myšlenkových map?
Prezentování pomocí myšlenkových map vyžaduje pečlivou přípravu, neboť jako autor prezentace můžete snadno sklouznout k vypisování sáhodlouhých textů místo heslovitého obsahu. Aplikace navíc příliš neusnadňují práci s obrázky, takže sama k psaní hodně svádí.

Ve výsledku ovšem nepracujete s ničím víc než jen s textovou prezentací (doplněnou např. bubliny, čáry, ikony či jednoduché „kliparty, které buď výrobce dodává, nebo si s nimi aplikaci rozšíříte). Nové verze aplikací samozřejmě nabízí různá pozadí  a další, ve výsledku však skončíte u jinak vypadající "textové" prezentace.

Pro potřeby prezentace nabízí většina uvedených aplikací (kromě MindMeisteru) režim "snímky", ve kterém si uživatel připraví snímky jednotlivých fází „rozbalování“ mapy podobné klasickým snímkům z prezentačního software. Podobné „snímky“ se hodí pro prezentování „konkrétních bodů“, například plánu postupu.

Druhou možností, jak z např. MindManageru prezentovat, je využít režimu „walkthrough“, tedy procházením myšlenkové mapy bez možnosti editace. MindManager navíc umožňuje exportovat soubor do .swf, a proto je možné mapy prohlížet také pomocí přehrávačů pro Flash. Ukázku podobné „mapy“ naleznete zde.

Vzhledem k tomu, že se orientuje především na byznys-sféru, nabízí MindManager, nově označovaný jako MindJet novou politiku licencování aplikace za nemalý peníz. Služby jsou ovšem komplexní, a to od aplikace k instalaci přes online úložiště ke sdílení a spolupráci na tvoření map až po instruktážní videa a další.

V základním režimu také nabízí prostředí „Connect“ pro sdílení map s dalšími uživateli. Pro operační systém Android existuje poměrně slušná aplikace MindJet For Android, kterou můžete propojit se svým účtem Dropbox (a následně Connect) a vytvářet a upravovat mapy v telefonu i na tabletu.

Další software na tvorbu myšlenkových map

iMindMap – s aplikací jsem pracoval ve verzi 4, která byla velmi omezená co do velikosti mapy (cca 130 uzlů). Prezentační režim této aplikace byl, slušně řečeno, ubohý. Proto uvítám jakékoliv informace. 

Další software na vytváření prezentací

S další aplikacemi na prezentování (nejen pomocí myšlenkových map) nemám osobní zkušenosti, proto se neodvažuji je hodnotit. Pokud výčet rozšíříte v komentářích, určitě článek aktualizuji. 
Nabízí se např. aplikace
  • SlideRocket (časem přibude, před nějakou dobou jsem ji zkoušel používat),
  • ZohoOffice,
  • CustomShow,
  • CorelPresentations,
  • prezentace vytvořené ve Flashi,
  • Inspiration 
  • a mnoho dalších, a to jak pro PC, Mac, tak i pro mobilní operační systémy.


Tak šup sem s nimi do komentářů.

(O nástrojích na vytváření "návodů", které jsou zmíněny v úvodu, vznikne časem jiný, samostatných článek. Z míst pro sdílení prezentací on-line mám osobní zkušenosti pouze se serverem slideshare.net.)

Žádné komentáře:

Okomentovat